4 oktober 2015

Gezonde Snacks + Tips!

Ik zit nu op een andere school, en dan moet ik best ver fietsen en dan krijg ik altijd heel veel trek onderweg. Ik heb dan al snel de neiging om langs de winkel te gaan om iets ongezonds te halen, zoals chocola of koek of snoep. Ik eet dan dus echt heel erg ongezond, en wil dat graag veranderen om over te gaan naar gezond eten. Wanneer dit online komt en dan die Maandag ga ik beginnen met het proberen van gezond eten. Daarom laat ik jullie vandaag gezonde, maar ook lekkere snacks zien die je mee kunt nemen naar school, naar het werk, maar je kunt het ook gewoon thuis eten. En ik geef jullie ook een aantal tips. Laten we beginnen.


1. Bakje met fruit, groenten en andere dingen.
Pak een bakje en stop daar je favoriete stuk fruit in. Snijd dit eventueel in stukjes als je dat wil. Je kunt ook verschillende soorten fruit bij elkaar in het bakje stoppen zoals druiven, appel, peer, banaan, kiwi enz. Je kunt natuurlijk ook stukjes groenten in een bakje stoppen, zoals een wortel, komkommer,snoeptomaatjes, paprika enz. Als je heel erg van kaas of worst houd kun je ook kaasblokjes of worststukjes meenemen in een bakje. 

2. Gezonde chips.
Als je toch zin hebt in iets lekkers dan kun je ook appel chips maken.
Recept voor een bakje chips.
Neem 1 grote appel of 2 kleine appels. Verwarm de oven voor op 100/ 120 graden. Was de appel(s), haal dan het klokhuis eruit en snij de appel zo dun mogelijk in plakjes. Dan worden ze het meest knapperig. Leg de appelschijfjes op een bakplaat met pakpapier en bestrooi de appel met kaneel. Zet de bakplaat met de appelschijfjes 1,5 uur in de over. Voel of de chips knapperig is en dan kun je ze eruit halen. Als ze nog niet knapperig zijn zet ze dan nog even 10/20 minuten langer in de oven. Houd dit dan wel in de gaten of ze niet te bruin wordt. Laat de chips dan even afkoelen, en dan smullen maar!

Je kunt deze chips ook maken met bijvoorbeeld een courgette maar dan doe je in plaats van kaneel, dan strooi je er een beetje zout op en/ of knoflookpoeder. Je kunt het ook maken met andere groenten, als je wil weten met welke groenten je nog meer gezonde chips kan maken kun je altijd op Pinterest kijken daar staan heel veel ideeën op.


3. Ontbijtreep of snackreep.
Als je heel vaak in de ochtend brood eet en je wilt een keer verandering dan kun je ook een ontbijtreep eten.
Recept voor ontbijtreep.
Pak een blender en stop daar 165 gram rozijnen in en 170 gram ongezouten noten, Pak er 170 gram dadels bij en haal de pitten eruit. De dadels kun je nu ook in de blender doen. Doe de blender aan en blend dit tot dat het fijn is geworden en 1 deeg vormt. Leg dan het deeg van rozijnen, ongezouten noten en dadels op een plastic folie. Dan rol je het uit en zet je het in de koelkast neer voor 1 uur, het is het beste om het een nacht in de koelkast te zetten. Dan snij je de reep in stukken en kun je er lekker van genieten.

Je kunt ook een stukje ontbijtreep meenemen naar school als snackreep!


4. Brownies.
Je hebt al snel de neiging als je gezond wil proberen te eten dat je overgaat naar snacks met chocola, daarom heb ik een recept gevonden hoe je gezonde brownies kan maken. Deze brownies kun je dan lekker eten zonder dat je je schuldig voelt van dat je ongezond hebt gegeten.
Recept voor brownies.
Verwarm de oven voor op 180 graden en doe een bakpapiertje in de ovenschaal. Je neemt dan 250 gram grote dadels die extra kleverig zijn, en daar haal je de pitten er van uit. Dan stop de de pitloze dadels in de keukenmachine. Doe dan 2 eieren bij in de keukenmachine en laat de keukenmachine dan even draaien. Ondertussen laat je  200 gram kokosvet smelten in de au bain Marie vorm. Als je niet weet wat dat is dat is dat je een pannetje met warm water hebt en daar doe je een bakje boven en dan stop je iets in het bakje wat je graag gesmolten wil hebben en dan smelt het door het warme water. Als het kokosvet is gesmolten doe je dat ook bij in de keukenmachine en doe je er ook een heel klein beetje zee zout in. Rasp dan 100 gram courgette  en dat stop je ook bij in de keukenmachine. En laat de keukenmachine dan weer even draaien. Stop in een andere kom 125 gram amandelmeel, 75 cacaopoeder en 2 theelepels bakpoeder. Meng dit even door elkaar en voeg dit dan toe aan de keukenmachine. Als alles goed gemixt is haal je alles eruit en doe het dan in een ovenschaal. Eventueel kun je er nog wat gehakte walnoten overheen strooien. Zet het dan in de oven neer, je moet gewoon een beetje gokken wanneer de brownie klaar is. Als de brownie mooi bruin is geworden kun je hem uit de oven halen. Laat de brownie dan nog even afkoelen en snijd het daarna in stukjes. Eet smakelijk!

Als je dit de dag van te voren maakt kun je er in de middag van genieten en de volgende dag op school of je werk.


5. Soepstengels.
Je kunt ook een aantal soepstengels meenemen  naar school of je werk als snack.


6. Fruitwater.
In ranja zit best veel zoetstoffen in, je kunt ook zelf een soort van ranja maken met fruit, fruitwater. Je pakt een kan en daar doe je water in met ijsblokjes. Dan pak je je favoriete fruit en schil en snijd je dat even en dan stop je het daarin en zet je het in de koelkast, af en toe ga je er even doorheen roeren. Ik zou dit de avond van te voren maken en dan in de koelkast zetten en de volgende dag het in je flesje stoppen. En dan kun je ook weer zo nieuwe maken.

Aantal voorbeelden fruitwater:

Nu gaan we over naar de tips:

Tip 1.
Als je graag een appel mee wilt hebben in stukjes wordt de appel altijd heel erg bruin, dan heb je al snel de neiging om de appel weg te gooien omdat, het er zo vies uit ziet als die bruin is. Maar als je de appel in stukjes hebt gesneden dan kun je er wat citroensap op de appels doen en dan wordt de appel niet bruin.

Tip 2.
Als je ergens eieren aan toe moet voegen voor een recept check dan eerst het ei even in een ander bakje en gooi het ei van dat bakje er later dan in de kom waar het ei in moet. Het kan zijn dat het ei niet goed is en het is dan zonder om het hele recept dan weg te gooien als je de eieren in 1 keer bij de bloem doet.

Tip 3.
Gebruik altijd de au bain Marie vorm, zo kan je chocola niet snel aanbranden.

Tip 4.
Als je wilt checken of je brownie goed gaar is of je cake dan kun je met een satéprikker in de brownie of cake prikken en als de satéprikker er dan droog uitkomt (er zit dan geen deeg aan) dan is de brownie of cake goed. Als de satéprikker er nat uitkomt (er zit dan wel deeg aan) dan weet je dat de brownie of cake nog iets langer in de oven moet.

Tip 5.
Als je dan toch de neiging hebt om naar de winkel toe te gaan, haal dan iets gezonds. Of haal muesli repen of fruit, of een soort yoghurt waar geen suiker of vet in zit. Probeer niet langs de snoep, chips schappen te gaan maar loop ergens anders langs om bij de kassa te komen. Als dat niet kan ga er dan langs maar kijk er dan niet naar.

Tip 6.
Ga niet in 1 keer heel veel eisen aan jezelf stellen van ik mag nooit meer ongezond eten want dit houd je niet vol, dan haak je af en lukt het je niet om gezond te gaan eten. Plan daarom bijvoorbeeld in Maandag, Woensdag, Vrijdag en Zondag ga ik gezond eten, en Dinsdag, Donderdag en Zaterdag mag ik een aantal dingen eten die ongezond zijn niet te veel natuurlijk anders dan hou je het ook niet vol om gezond te eten. Of je houd bij dat je in het weekend een paar ongezonde dingen mag eten en dat je door de weeks gezond gaat eten. Je moet hier eigenlijk zelf een beetje een oplossing mee vinden.

Tip 7.
Als je van brood houd ga dan voor volkoren brood in plaats van wit brood, volkoren brood is veel gezonder en beter voor je.

Tip 8.
Als iemand op school je vraagt of je mee wilt lopen naar de kantine omdat die persoon iets lekkers wil halen, neem dan zelf geen geld mee. Als je wel geld meeneemt heb je al snel de neiging om iets te gaan halen. 

Tip 9.
1 handje ongezouten noten is goed voor je, dus neem elke dag 1 handje ongezouten noten, en geniet er lekker van! Je moet natuurlijk wel van ongezouten noten houden. Of neem yoghurt met daarin ongezouten noten.

Tip 10.
Als je dan toch een keer zin hebt in patat maak dan zelf patat met zoete aardappelen. Zo maak je het http://www.culy.nl/recepten/culy-homemade-zo-maak-je-zoete-aardappelfrietjes/ 
Of als je een keer zin hebt in pizza maak het dan ook zelf met een courgette. Zo maak je het: http://receptentapas.nl/tapas-met-groente-kaas-ei/item/234-mini-courgettepizza-met-tomaat

 Misschien heb ik jullie ook wel aan het denken gezet dat jullie misschien nu ook zelf beseffen ik eet ook super ongezond en wil het graag proberen. Nou doe lekker met me mee en dan gaan we het samen proberen! Lijkt me leuk! Ik ga ook de eerste week een soort dagboekje maken van wat ik allemaal heb gegeten en dat laat ik jullie dan een keer in een extra artikel zien als jullie dat leuk vinden natuurlijk! En als jullie het heel leuk vinden kan ik misschien 1x in de 2 maanden hier een artikel over maken, laat het me weten in de comments of jullie dat leuk lijkt, en laat me ook weten of jullie ook mee gaan doen. Heel erg bedankt voor het lezen van dit artikel en dan zie ik jullie de volgende keer weer! 

x Anouk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten