7 februari 2016

Tips om een blog te beginnen

In dit artikel gaan we jullie een aantal tips geven om een blog te beginnen. Wij zijn in oktober 2015 begonnen met ons blog en bloggen nu meer dan een jaar. Wij hebben in dit jaar een aantal dingen opgemerkt die handig zijn voor mensen die een blog willen beginnen. Wij hopen dat jullie er wat aan hebben.



Tip 1: Zoek een goede site
Als je een blog begint, zoek dan eerst een goede site waar je je blog kan aanmaken. Wij zijn bijvoorbeeld begonnen bij de eerste beste site waar je een blog kon maken en hierdoor liepen een aantal dingen fout. Nu zijn we overgestapt naar Blogger en dit is een stuk beter. We raden het ook zeker aan. Je moet wel even een beetje uitzoeken hoe alles werkt, maar als je het een beetje snapt is het heel makkelijk.


Tip 2: Wees origineel
Je kan best kijken bij andere blogs en kleine ideetjes overnemen, maar blijf wel origineel. Je moet niet een blog half gaan overnemen, omdat het er heel mooi uit ziet of omdat dat blog goed bekeken word. Als je een eigen draai aan je blog geeft, blijf je origineel en willen mensen sneller je blog blijven volgen dan dat je iemand na gaat doen.



Tip 3: Bedenk goed wat je wilt
Denk goed na over wat je met je blog wilt. Wil je graag in je eentje of met meerdere personen en waar wil je dat je blog over gaat. Zoek iets wat je echt leuk vind en wat je kan volhouden. Kijk ook of er genoeg over te vertellen valt en zo niet kies dan wat je leuk vindt, maar dan in een bredere categorie. Zorg ook dat je weet wat je doet; één onderwerp of meerdere. Als laatste moet je er ook op letten dat je niet een onderwerp kiest waar al heel veel blogs van zijn, alleen omdat het goed bekeken wordt. Kies dus echt iets wat bij jou past.


Tip 4: Houd je aan je afspraken
Als jij op je blog zet wanneer jij een artikel online gaat zetten, houd je daar dan ook aan! Er is niets vervelender dan dat als je op een artikel wacht op een blog die jij helemaal leuk vind en dat diegene geen artikel online zet. Probeer dus zo reëel mogelijk in te plannen wanneer jij je artikelen online zet zodat je je er makkelijk aan kan houden. Ook al heb je in het begin waarschijnlijk geen/weinig volgers, leer het je wel alvast aan.



Tip 5: De sitenaam
Bedenk een goede sitenaam die past bij waar je over blogt en die makkelijk te onthouden is voor andere mensen. Dit is, vinden wij, het allermoeilijkste aan een blog beginnen, omdat er al zo ontzettend veel blogs bestaan en zie dan maar eens een beschikbare naam te vinden die  én leuk, én origineel én bij je blog past. Er is niet echt een goede tip om er eentje te verzinnen, maar schrijf gewoon van allerlei namen op die je leuk lijken en kijk of dit kan. Kunnen ze allemaal niet? Probeer ze dan te mixen en misschien kom je er dan uit. Anders is het gewoon heeeel lang nadenken.



Tip 6: Social media
Wat ook handig is om van te voren te checken, is of je naam voor je blog ook beschikbaar is bij de social media die je eraan vast wilt koppelen. Ook al wil je het misschien nog niet gelijk gebruiken, je kunt je maar beter gelijk aanmelden zolang de naam nog beschikbaar is, want een account kan je altijd verwijderen. En als je dan je social media hebt aangemaakt, zorg dan dat je actief bent. Mensen kunnen misschien je blog ontdekken en je dan op social media gaan volgen, maar het kan natuurlijk ook andersom. 



Tip 7: Rekening houden met tijd
Bloggen kost veel tijd en als je eraan begint, moet je daar ook bewust van zijn. Je hoeft echt niet elke dag een artikel online te hebben staan, dat hebben wij ook niet, maar je wilt natuurlijk geen afgeraffelde artikelen hebben die je elke week even in een kwartiertje maakt en online zet. Met een artikel kan je soms wel hele dag mee bezig zijn van s'ochtends tot s'avonds, vooral als je net begint. Je moet eerst een idee hebben, dan foto's maken of zoeken en dan de bijpassende tekst schrijven. Ook het opzetten van je blog zelf, duurt wel een paar dagen/weken. Zorg dat het is zoals jij het wil hebben. Ook houd er rekening mee dat het een hele tijd kan duren voor je reacties hebt. Dit kan soms jaren duren (tenzij je vriendinnen of familie het ook lezen) voor je reacties ontvangt en de reacties zijn ook zeker niet de reden waarom jij een blog moet starten, want dan houd je het niet vol.

Tip 8: Bouw op
Begin langzaam en bouw meer op. Ga jezelf niet onder druk zetten, door tegen jezelf te zeggen dat je elke dag een artikel online moet hebben, want dat houd je niet vol. Wij zijn begonnen met 1 keer in de week en dat met z'n tweeën. Het lijkt misschien heel weinig, maar denk eraan dat je school, sport en/of werk ernaast hebt en dat gaat toch wel voor. Als je al wat langer een blog hebt kan je het gaan uitbreiden door bijvoorbeeld vaker een artikel online te zetten of youtube erbij te gaan doen (als je dat wilt). Wij doen dat nu ook en gaan langzaam aan beginnen om te proberen 2 keer in de week een artikel te doen, maar beloof dan niets aan je lezers, want dan kunnen ze misschien teleurgesteld zijn als het niet lukt.



Tip 9: Jezelf online zetten
Als je een blog begint, dan zet je jezelf online, dat is logisch. Maar waar sommigen niet aan denken, is dat je in sommige artikelen misschien foto's/video's van jezelf online zet die andere mensen dus kunnen zien. Eenmaal online, is vaak ook voor altijd online. Je kunt natuurlijk de foto's van je blog halen, maar ze zullen altijd wel ergens op het internet blijven staan. Denk dus goed na over wat je wel en niet van jezelf op het internet zet. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen niet onze achternaam te noemen of de plaats waar we wonen, maar je kan er ook voor kiezen om dit wel te doen of om onder een schuilnaam te gaan en niets van je eigen gegevens weg te geven. Denk hier dus goed over na!



Tip 10: Have fun!
Maar wat je vooral moet doen is plezier hebben met je blog! Het is een hobby en dus iets wat je leuk moet vinden. Doe vooral wat je zelf leuk vind en let niet teveel op wat mensen van je zeggen. Je kan kritiek krijgen en mensen kunnen gaan zeggen dat je artikelen moet maken over iets wat jij misschien helemaal niet leuk vind, maar daar moet je je niets van aantrekken. De mensen die je blog blijven lezen, zijn mensen die dingen leuk vinden die jij ook leuk vind en ook al reageren die mensen misschien (bijna) nooit, ze lezen het wel. Doe wat jij leuk vindt en verander niet door wat andere mensen zeggen.

En dat waren onze 10 tips voor als je een blog wilt beginnen. We hopen dat jullie er wat aan hebben gehad en als je een blog begint laat dan vooral een link naar je blog achter bij de comments , stuur een tweet of stuur ons een mailtje. We zijn erg benieuwd! Als je nog vragen hebt over dit onderwerp kun je die natuurlijk ook altijd stellen.


xx Anouk & Lotte 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten